Concentratieproblemen | FanWork Musicals

Hoe help je een kind met concentratieproblemen?

De één wiebelt in de klas op zijn stoel, de ander loopt constant door de ruimte en kan niet stilstaan of staart naar buiten. Concentratieproblemen, veel kinderen hebben er last van.

Concentratieproblemen

Concentratie heeft te maken met motivatie. Waarom is het maken van huiswerk een dagelijkse strijd? Waarom vergeet een kind bepaalde pasjes die je al 5x hebt voorgedaan? Het kan komen doordat je kind in een extreme ontwikkelingsfase zit. Dat alles heeft gevolgen voor het bewustzijn en gedrag.

Ontdekkingsreis..

Hoe kunnen we kinderen met concentratieproblemen nou helpen? Waar kan het aan het liggen? Ligt het aan het tijdstip van de dag? Is er iets anders wat je kind op dat moment bezig houdt? Of ligt de oorzaak elders: problemen thuis, ruzie, verliefd zijn. Leuk weetje, uit onderzoek bleek dat jongens minder goed kunnen nadenken als er een mooi meisje in de buurt is 😉 Hieronder 6 tips om kinderen met concentratieproblemen te helpen.

  1. Structuur en overzicht

Kinderen hebben meer cognitieve ontwikkeling dan emotionele ontwikkeling. Kinderen kunnen daarom vaak impulsief en chaotisch zijn. Overzicht en planning is dan lastig. Zeker in een tijd waarbij kinderen zowel op hockey zitten, piano spelen, zwemles volgen, maar ook nog sociaal moeten doen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Het combineren van schoolwerk, sport en sociale activiteiten kan voor conflict en afleiding zorgen. Je kunt je kind helpen door samen alle taken op een rijtje te zetten en aan te geven wat er als eerste moet gebeuren. Wanneer je kind een focus heeft, een duidelijk doel, dan kan hij zich beter concentreren.

  1. Belonen

Hersenen van kinderen zijn erg gevoelig voor beloning. Om concentratie te stimuleren kun je de focus leggen om het krijgen van een beloning, na het halen van een gesteld doel, bijv.: “Als jullie het komende half uur aan dit dansje werken, dan kunnen we daarna afsluiten met een spel.”

  1. Spanningsboog

De spanningsboog waarbinnen een kind zich kan concentreren op een taak verschilt per leeftijd.

Gemiddeld geldt: een kind van zes jaar kan tien minuten gefocust zijn, een kind van tien jaar twintig minuten en een kind van dertien jaar en ouder zo’n dertig minuten. Afwisseling is daarom essentieel om de concentratie te behouden. Heeft je kind twintig minuten naar een verhaal zitten luisteren, laat hem dan daarna iets anders doen.

  1. Hak het in stukjes

In het algemeen geldt dat grote taken/opdrachten overweldigend kunnen zijn en het gevoel kunnen geven dat je niet weet waar je moet beginnen. Dat gaat voor kinderen natuurlijk net zo goed op. Door opdrachten in stukjes te hakken,  kan een kind meer overzicht krijgen. Door hij steeds een stukje afrond, lijkt het alsof hij veel meer doet en dit motiveert weer.

  1. Geef complimentjes

Wie wil ze nou niet, complimentjes. Ook kinderen willen graag erkenning voor wat ze doen. Als je ziet dat je kind geconcentreerd met iets bezig is, geef hem dan een compliment. Hij zal elke keer meer zijn best willen doen.

  1. Stel duidelijke grenzen

Kinderen vinden het moeilijk om overzicht te houden en hebben daarom grenzen nodig. Stel dat een kind bezig is met het instuderen van een dansje, maar ze moeten het ook nog aan elkaar laten zien, geef dat dan vijf minuten van tevoren aan. Zo kunnen kinderen zich voorbereiden en dan kunnen ze de overgang beter aan en zijn ze sneller geconcentreerd op de nieuwe taak.

 

About Jamie Kradolfer

Jamie houdt zich bezig met de marketing, communicatie & PR van FanWork. Daarnaast is ze ook één van de musicaldocenten bij FanWork. "Omdat ik ook werkzaam ben in de praktijk, ben ik dagelijks bezig met het waarmaken en toepassen van onze belofte. We willen kinderen meer dan alleen musicalles geven. We willen dat kinderen trots zijn op hun eigen authenticiteit en we helpen ze deze verder te ontwikkelen en te omarmen."

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(bijna) op elk gewenst moment een GRATIS PROEFLES

Snel iets vragen?
Wij zijn op WhatsApp.
En we doen natuurlijk ons best zo snel mogelijk terug te appen.

06-28 28 68 40