Blog - zelfvertrouwen bij kinderen

7 tips tegen zenuwen op het podium

By 25/06/2019 No Comments

7 tips tegen zenuwen op het podium

De eindshows zijn weer in zicht en daar komen natuurlijk de nodige zenuwen bij kijken. Het is natuurlijk hartstikke spannend om het grote podium te betreden en jezelf daar te presenteren. Alles kan ineens anders zijn op het podium met geluid, licht en natuurlijk het publiek. Het zijn allemaal momenten dat de zenuwen kunnen komen opspelen en die je uit je concentratie kunnen halen. Om jullie een handje te helpen hebben we daarom 7 tips op een rijtje gezet om de zenuwen in bedwang te houden.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk! 

Een goede voorbereiding is natuurlijk superbelangrijk. Als artiest moet je altijd zorgen dat je de tekst door en door kent, dat je de liedteksten kunt dromen en je de dansjes met je ogen dicht kunt dansen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, tot je absoluut zeker weet dat je alles beheerst en niks aan het lot over laat. De weken voor de eindshow wordt er veel gerepeteerd, schrijf belangrijke dingen op en stel al je vragen aan de docent. Om zeker te weten dat je alles kent, kun je bijvoorbeeld ook een mini optreden houden voor je ouders en vrienden. Wanneer je goed voorbereid bent kan je met een gerust voel het podium op stappen.

2. Je zeker voelen kun je oefenen!

Zenuwen komen vaak pas om de hoek kijken wanneer je nét het podium op loopt. Probeer vooraf al aan dat moment te denken, dan zal het in werkelijkheid ietsje mee vallen. Door de goede voorbereiding weet je wat je moet doen en vertrouw daarom op jezelf. Je hebt heel lang geoefend voor dit moment dus jij kan dit!

3.Denk positief, denk aan iets leuks! 

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt echt. “Optreden is het leukste wat er is. Dat zouden al mijn vrienden wel willen! De meesten kunnen het niet of durven het niet.” Gaat er iets fout? Perfectie bestaat niet!

4. Heb vertrouwen in jezelf! 

Jezelf kritiek geven en naar beneden praten is geen kunst, dat doet iedereen wel eens. Zelfvertrouwen is gebaseerd op het vertrouwen in jezelf en in dat wat je hebt geleerd.Als je weet dat je voorbereiding niet voldoende is geweest dan heb je een goede reden om minder zelfvertrouwen te hebben. Maar als je goed bent voorbereid en veel hebt gerepeteerd, dan mag je daar ook op vertrouwen. Daarnaast maakt het niet uit of je een beginner of professional bent – iedereen maakt wel eens een foutje en dat is ook helemaal niet erg. De meeste mensen in het publiek zal het niet eens opvallen!

5. Adem rustig, voel je goed 

De beste manier om je aandacht op iets anders te richten dan op de zenuwen is je adem. Richt je aandacht op je ademhaling en je zult merken dat je bijna meteen de effecten voelt. Je maakt contact met je lijf en deze bewustwording vertaalt zich vrijwel direct naar rust en kalmte. Haal rustig adem en concentreer je op de ademhaling in je onderbuik. Adem 4 seconden in en in 8 seconden uit. Dit levert de broodnodige zuurstof aan onze hersenen wat de zenuwen zal minderen.

6. Kijk door het publiek heen

Vind je het eng om voor een publiek te spelen/zingen? Kijk dan net over het publiek heen, en niet mensen direct aan, ook geen bekende. Je kunt dan je concentratie kwijtraken. Wanneer je net over het publiek heen kijkt, voelt bovendien iedereen zich aangesproken wanneer jij zingt of je tekst verteld.

7. Drink voldoende water

Neem een fles water mee (schrijf je naam op de fles, zodat je ‘m niet kwijtraakt), zowel in de coulissen als op het podium. Het is belangrijk om voldoende te drinken om onszelf te hydrateren en om onze kurkdroge mond te verhelpen. Een mens moet in ieder geval 1,5 liter water per dag drinken; maar met optreden verlies je vaak meer vocht dan normaal door zweten, ademen en inspanning. Drink dus lekker veel op de dag van de show.

Bron: http://www.popschool.eu/14-tips-om-af-te-rekenen-met-podiumangst/

 

Hou jij ook van dansen, zingen en acteren? Zie jij jezelf ook schitteren tijdens onze eindvoorstellingen in een groot theater? Doe dan een gratis proefles bij ons!

Doe een gratis proefles

 

Leave a Reply

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com