ADHD: een ziekte of een vorm van gedrag?

Druk, wiebelen, herrie maken. We hebben er maar last van. Maar het zijn ook kenmerken van een kind. Een vorm van enthousiasme, expressie, een uitlaatklep. Extrovert en introvert. Ieder kind heeft zijn eigen gedragskenmerken. Maar wanneer spreken we nou van ADHD? Meteen als een kind 3 rondjes door de woonkamer rent? Spreken we tegenwoordig nog van een ziekte ADHD of geven we ieder extrovert kind meteen de stempel: ‘Jij hebt ADHD!’

Laura Batstra, psycholoog en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft daar zo haar eigen visie op: ‘ADHD is geen ziekte én je hebt geen medicijn nodig om de symptomen te bestrijden.’

‘Druk, dwars gedrag is lastig, maar ook knetternormaal’, aldus Laura Batstra.

ADHD: Macht en misverstanden

In haar boek ADHD: macht en misverstanden spreekt ze haar duidelijke mening uit. Omdat ze het niet kan uitstaan dat kinderen met, zoals we dat nu bestempelen,  ADHD-achtig gedrag te horen krijgen dat ze een ziekte hebben. En dús aan de pillen moeten. Een praktijk waarin volgens haar de wetenschap een kwalijke rol speelt.

Aan de Volkskrant vertelt ze: “Ik zat op een gegeven moment met ouders mee te denken, zodat die op zaterdagochtend weer rustig de krant konden lezen. Na een tijd dacht ik: is dat geen illusie? Dat je op zaterdagochtend rustig de krant kunt lezen met kleine kinderen over de vloer?”

Haar mening? ADHD is geen ziekte, maar gedrag dat door de juiste begeleiding bij de opvoeding kan worden verminderd.

Lees ook: Alles wat je aandacht geeft groeit. 

Een voorbeeld

Laura geeft het volgende voorbeeld aan de Volkskrant.
Stel dat we een homokwabje of een linkshandigheidgroefje in het brein zouden vinden. Hebben homo’s dan een stoornis in de hersenen? En linkshandigen ook? Moeten die massaal aan de medicijnen? Ik denk dat vooral onze normen en waarden bepalen of iets een stoornis is. Homoseksualiteit was tot 1973 een psychiatrische stoornis omdat we het gedrag van die groep afkeurden. Nu moeten we ons afvragen waarom druk en ongecontroleerd gedrag zo’n probleem is in onze maatschappij.’

De discussie over ADHD is wel aangewakkerd….

Met haar boek strijdt Laura tegen het veelvoudig voorschrijven van Ritalin en andere medicatie, iets wat volgens haar nog altijd te vaak en onnodig gebeurt. “Ik verzet mij tegen de schaal en het gemak waarmee medicijnen worden voorgeschreven. Het zijn vaak kwetsbare kinderen die wegdromen in de klas, die niet een hele dag met taken bezig kunnen zijn tussen vier muren, die niet stil kunnen zitten”, zegt Batstra. “Met die kinderen is vaak niets aan de hand.”

Inmiddels is er een maatschappelijke discussie op gang gekomen. Ook de Gezondheidsraad heeft zorgen geuit over de grote aantallen kinderen die ADHD-medicatie slikken. Onder invloed daarvan zegt nu zelfs de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie dat er te veel kinderen zijn die ADHD-pillen slikten. Dat was begin deze eeuw echt vloeken in de kerk. Dat is mooi vindt Laura. Er wordt in ieder geval naar gekeken en over gepraat.

Energie en Creativiteit de vrije loop laten

ADHD is en blijft een lastige discussie. Bij FanWork Musicals kunnen kinderen hun energie altijd kwijt. We stimuleren de kinderen hun energie en creativiteit de vrije loop te laten. Wil je dat ook een keertje proberen met jouw kind? Kom gewoon gezellig een keer een lesje meedraaien en kijk wat het effect is op het gedrag van je eigen kind!

Kom gezellig een keertje meedoen!

Bron: Volkskrant

Leave a Reply

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com