Ben jij voor of tegen een time-out aan kinderen?

Ben jij voor of tegen een time-out?

Een time-out. ‘Ga jij maar even op de gang staan’. Deze vorm van “straffen” is een manier om een kind te wijzen op ongewenst gedrag of te kalmeren. Maar werkt het nu wel of niet, zo’n time out? Hier zijn de meningen over verdeeld.

Voorstanders

Voorstanders zijn van mening dat de methode goed is om een kind op een ‘gecontroleerde’ manier te laten afkoelen en nadenken over zijn daden. Vooral in groepsverband is het fijn het kind er even uit te plukken en apart te nemen, buiten alle prikkels om. Daarnaast vinden veel mensen het fijn dat er na een time-out meteen gelegenheid is om met je kind te praten: wat gebeurde er? Waarom gedroeg je je zo? En je kunt bespreken wat je kind in de toekomst anders kan doen.

Waar moet je aan denken bij het geven van een time-out?

 1. Gebruik time-outs niet te vaak.
  Door een kind te vaak op de gang te zetten, verliest de methode zijn effectiviteit. Een time-out hoort een uitzondering te zijn.
 2. Laat de time-out niet te lang duren.
  Als een time-out te lang duurt, kan een kind vergeten wat überhaupt de aanleiding was.
 3. Ga direct na de time-out het gesprek aan.
  Maak duidelijk wat voor jou de aanleiding voor de time-out was. Praat samen kort over wat er is gebeurd en bespreek wat je kind in dezelfde situatie in de toekomst anders zou kunnen doen. Hou het gesprek kort, positief en to-the-point.

Lees ook: “Ik dwing mijn kinderen niet iets te doen wat ze niet willen”

Tegenstanders

Tegenstanders vinden dat de time-out te vaak wordt gebruikt, niet op de juiste manier wordt ingezet en dat kinderen vaak niet eens weten waarom ze apart worden gezet. En als een kind niet snapt waarom hij een time-out krijgt, zorgt dat voor nog meer frustratie aan beide kanten.

Dit zijn redenen om geen time-out te geven:

 1. Je neemt de time-out zelf niet serieus en handelt hem ook niet goed af.
  Als je het ziet als een uitweg van vervelend gedrag van een kind en niet bewust bezig bent het totale proces van de time-out dan is het niet effect en zal het een volgende keer weer gebeuren.
 2. Je kind is nog te jong en snapt het begrip time-out nog niet.
  Het is moeilijk om in te schatten wanneer een kind snapt wat een time-out inhoudt. Als hij niet snapt waarom hij apart wordt gezet óf waarom dat erg zou moeten zijn, heeft een time-out geen zin.
 3. Je kind verzet zich tegen een time-out.
  Als een kind zich blijft verzetten tegen de time-out door bijvoorbeeld heel vervelend te doen voor het raam of kloppen op de door. Aandacht vragen in welke vorm dan ook. Dan voedt de time-out het vervelende gedrag juist.
 4. Straffen werkt überhaupt niet bij jonge kinderen
  Veel tegenstanders van een time-out menen dat dit een straf is en dat straffen bij jonge kinderen niet werkt. Positieve benadering werkt veel beter. Als je je kind straf geeft als hij zich vervelend gedraagt, ga je voorbij aan de oorzaak van zijn gedrag. Misschien doet je kind vervelend om je aandacht te trekken, of gewoon omdat hij moe is of honger heeft. De oplossing? Een positieve terugkoppeling geven op gedrag. En zelf het goede voorbeeld geven.

Bron: oudersvannu.nl

 

About Jamie Kradolfer

Jamie houdt zich bezig met de marketing, communicatie & PR van FanWork. Daarnaast is ze ook één van de musicaldocenten bij FanWork. "Omdat ik ook werkzaam ben in de praktijk, ben ik dagelijks bezig met het waarmaken en toepassen van onze belofte. We willen kinderen meer dan alleen musicalles geven. We willen dat kinderen trots zijn op hun eigen authenticiteit en we helpen ze deze verder te ontwikkelen en te omarmen."

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Natuurlijk is je kind welkom voor een gratis proefles! Klik hier