Blog - zelfvertrouwen bij kinderen

Hoe geef je een compliment?

zelfvertrouwen kinderen

Een goed compliment, hoe geef je die aan je kind?

Als een compliment op de goede manier gegeven wordt, dan kunnen kinderen er nooit te veel van krijgen. Kinderen worden dan op een positieve manier gestimuleerd. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een positief zelfbeeld.

Overigens is het wel belangrijk dat het een goed en waardig compliment is. Anders kan het juist het tegenovergestelde effect hebben en voelen kinderen dat het niet gemeend is.

Maar hoe geef je een goed compliment? Hier komen de 5 ingrediënten.

  1. Maak je compliment duidelijk en concreet

Hoe duidelijker het is wat je bedoelt, hoe beter het kind je begrijpt. Als een ouder alleen ‘goed zo’ zegt, dan blijft het vaag. Je kind weet dan niet altijd wat je bedoelt. Het is dus belangrijk om veel concreter te zijn. Observeer het gedrag van je kind, en benoem zo concreet en precies mogelijk wat je goed vond.

  1. Complimenteer meteen!

Hoe sneller, hoe krachtiger het compliment. Geef het compliment direct na de actie van het kind. Je kind ontvangt dan direct feedback en kan het herleiden aan een bepaalde actie. Wacht dus niet te lang met het geven van een compliment, want dan wordt het weer vaag.

  1. Vermijd beleefdheidscomplimenten en meen het!

Het is belangrijk dat je meent wat je zegt. Als je een compliment uit beleefdheid geeft, maar niet echt meent dan voelt een kind dat. Ook kunnen kinderen gaan twijfelen of je wel meent wat je zegt, dan kan het juist onzekerheid oproepen in plaats van dat het zelfvertrouwen stimuleert. Kinderen hoeven ook niet alles goed te kunnen. Ze moeten ook leren dat ze goed zijn in het een en minder goed zijn in het ander. Dus als ze iets minder goed kunnen, hoeven ze hier niet de hemel voor in geprijsd te worden.

  1. Niet overdrijven

Het compliment moet passen bij de ontwikkeling van je kind. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van een realistisch zelfbeeld. Wat voor het ene kind knap is hoeft voor het andere kind niet knap te zijn. Dus ben niet overdreven positief, als dat niet klopt bij wat het kind gedaan heeft. Bij overdreven complimenten zoals; je bent geweldig! Dat is fantastisch! Je bent de slimste! Kun je juist faalangst opwekken bij kinderen, omdat ze het gevoel hebben dat ze een volgende keer aan je verwachting moeten voldoen.

  1. Complimenteer de moeite, niet het resultaat

Complimenten gericht op het resultaat kunnen onzekerheid zaaien, net als het eerder omschreven overdreven compliment.
Als een kind altijd hoort dat het zo prachtig tekent, of zo goed kan turnen en het gaat een keer mis, dan baalt een kind enorm. Je helpt kinderen  zelfvertrouwen op te bouwen, als ze weten dat fouten maken niet erg is. Complimenten gericht op het proces werken daarom goed. Geef dus een compliment over de inspanning die het kind heeft verricht, het doorzettingsvermogen of vraag hoe je kind iets voor elkaar heeft gekregen en complimenteer dat.

Kom een gratis lesje proberen bij FanWork!

Het geven van complimenten is leuk! Bij de musicallessen zijn we ons ook heel bewust als het gaat om complimenten geven. Vooral ingrediënt 5 vinden wij heel belangrijk. Het gaat bij ons om het proces en niet om het eindproduct!

Het geven van complimenten is tweerichtingsverkeer. Zowel de gever als de ontvanger voelt zich er goed door en er ontstaat een positieve sfeer. Ga eens bewust worden van de hoeveel complimenten die je in je omgeving geeft en of ze voldoen aan bovenstaande ingrediënten. Succes en veel plezier!

Bron: Psychogoed.nl

Leave a Reply

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com