Blog - zelfvertrouwen bij kinderen

Kwart van Nederlandse kinderen heeft slechte motoriek

Schokkende cijfers: Kwart van Nederlandse kinderen heeft slechte motoriek

Er zou meer aandacht moeten komen voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Dit concluderen experts na aanleiding van een groot onderzoek naar de bewegingsvaardigheid van kinderen in Nederland. Bijna een kwart van de kinderen scoorde een onvoldoende in de bewegingstest.

Grootschalig onderzoek

Het afgelopen half jaar deden 16.000 basisschoolleerlingen tussen de zes en elf jaar mee aan de MQ(Motorische Quotiënt)-scan. Kinderen moesten deelnemen aan een parcours waarbij de kinderen onder andere moesten rennen, springen en gooien. Tegelijkertijd werd hun motoriek gemeten.
Uit deze scan ik gebleken dat 23,5 procent van de kinderen onvoldoende scoort.

Leren bewegen

De motorische vaardigheid van een kind wordt bepaald door een combinatie van factoren. Een kind heeft een bepaalde genetische aanleg, maar door middel van oefeningen kan de motoriek verder worden ontwikkeld. ‘Net zoals je zwemmen en fietsen hebt moeten leren, moet je ook leren bewegen,’ zegt Rene Wormhoudt, fysioloog bij de KNVB en bedenker van de MQ-test.

“Het is van essentieel belang dat kinderen goed leren bewegen. Zo zullen ze minder snel geblesseerd raken en hun gezondheid profiteert ervan”, vult Houkes aan. “Als kinderen beter bewegen, doen ze dat ook met meer plezier.”

Het digitale tijdperk

Dat de motorische ontwikkelingen van kinderen in het algemeen achteruit gaan, is geen grote verassing.  “We weten in de wetenschap dat de motorische vaardigheid de afgelopen twintig jaar aan het instorten is”, zegt onderzoeker en mede-ontwikkelaar van de MQ-scan Joris Hoeboer. “Kinderen spelen minder buiten, zitten alleen mar achter een schermpje en bewegen een stuk minder dan vroeger.”

Toch laten deze harde cijfers volgens de onderzoekers voor het eerst zien wat de urgentie van het probleem is. “Wat mij betreft moeten we ons afvragen waarom er niet op elke basisschool een professionele gymleraar staat”, zegt Hoeboer.

“Sport moet meer gestimuleerd worden en de kwaliteit van het vak gym moet terug”, aldus Houkes.

Het digitale tijdperk waarin de jonge generatie opgroeit, is volgens Houkes niet perse een bedreiging. “Ik zie het ook juist als een kans. Er zal een koppeling gemaakt moeten worden met digitaal vermaak waarin jongeren juist worden verleid om te gaan bewegen.”

Bron: RTL Nieuws.

Leave a Reply

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com