Blog - zelfvertrouwen bij kinderen

Onzekerheid bij je puber

By 21/02/2018 February 27th, 2018 No Comments

6x Verminder de onzekerheid bij je puber.

Veel pubers kampen met onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Dit hoort enigszins bij ontwikkelingen die een puber doormaakt. Maar dat betekent niet dat we dit niet kunnen helpen verbeteren. Leer meer over de onzekerheid bij jouw puber en hoe je het kan verbeteren.  

Onzekerheid bij pubers kan meerdere oorzaken hebben. Om te beginnen maken ze lichamelijk en geestelijk grote veranderingen door. Daarnaast verandert ook de omgeving: nieuwe school, nieuwe vrienden en misschien zelf nieuwe activiteiten. Dit alles kan een grote invloed hebben op het zelfvertrouwen van een puber.

Digitale tijdperk versterkt onzekerheid

Ook kunnen invloeden van buitenaf een grote rol spelen. In ons social media tijdperk ziet een puber dagelijks allerlei trends en ontwikkelingen voorbij komen – die schoenen zijn cool, die andere niet – deze muziek is hip, die andere niet – tijdlijnen vol foto’s met coole vrienden – en ga zo maar door.

Pubers hebben een ontzettende hoge drang om er bij te horen en te voldoen aan het ‘perfecte’ plaatje. Een onmogelijk opgave; iedereen is tenslotte uniek. Helaas ziet een puber dit vaak niet zo.

Onzekerheid bij jouw puber?

Onzekerheid of een negatief zelfbeeld kan zich op twee manieren uiten. De ene puber trekt zich volledig terug en houdt zich het liefste ver op de achtergrond. Aan de andere kant kunnen onzekere pubers zich juist heel erg overschreeuwen. Zich voordoen als iets wat ze niet zijn. Hierbij missen ze een eigen identiteit. Enkele kenmerken op een rij:

Introvert

 • Trekt zich vaak terug en sluit zich af
 • Is heel erg stil en durft niet veel te zeggen
 • Verontschuldigt zich vaak onnodig
 • Staat in groepsverband vaak achteraan
 • Heeft geen (eigen) mening
 • Kijkt vaak omlaag

Extrovert

 • praat negatief over zichzelf en anderen.
 • roddelt veel over anderen
 • is te dramatisch over dingen
 • praat luid om zichzelf te overschreeuwen
 • probeert anderen te overtuigen van iets wat ze niet voelen of zijn
 • zoekt extreem veel aandacht op overdreven manieren

Hoe kunnen we het zelfvertrouwen bij onze pubers vergroten?

1.Word een puber!

In de pubertijd is het vooral belangrijk om je puber op de juiste manier te stimuleren. We noemen het niet voor niets de pubertijd. Hierin zijn ze vaak wat dwars en is het niet cool om om hulp te vragen. Toch willen ze stiekem allemaal steun. Probeer je in te leven in het probleem zoals je puber het ziet. Neem niet de rol van de alleswetende opvoeder aan. Praat met ze en luister vooral. Geef de regie aan je kind en vraag op welke manier je kan helpen.

2.Vervang de beren op de weg door mooie hertjes

Pubers hebben de neiging vaak beren op de weg te zien en zich pessimistisch op te stellen. Focus op het positieve. Concentreer je niet op wat je kind volgens hem zelf niet goed doet, maar vooral op wat hij wel goed doet. Een compliment kan hierbij zeker helpen. Zorg wel dat het een waardig en realistisch compliment is. Laat pubers inzien dat er ook mooie en goede dingen zijn.

3.Observeer

Probeer te ontdekken wat de interesses van je kind zijn. Maak een lijst met dingen die belangrijk voor hem zijn en stimuleer hem in deze activiteiten. Houd je zoon van voetbal, trap eens een balletje met hem. Is je dochter gek op bakken, maak samen eens een cake.

4.Laat je puber eigen keuzes maken

Wat de keuze ook is! Wat jij hiervan vindt is niet belangrijk. Het is belangrijk dat we pubers stimuleren keuzes te maken op eigen gevoel. Hoe meer wij dingen ‘aanpraten’ hoe minder ze een eigen identiteit ontwikkelen.

5.Stimuleer vriendschappen

Vriendschappen zijn heel belangrijk voor het zelfvertrouwen. Alleen zijn maakt eenzaam en onzeker. Maar soms hebben pubers een zetje nodig om met anderen om te gaan of af te spreken. Hierbij kunnen wij ze een zetje geven. Moedig je kind aan contact te zoeken of een afspraak te maken.

“Bij de musicallessen van FanWork letten we ook heel erg op groepssamenstelling en samenwerkingen. Het is belangrijk om kinderen met elkaar te laten samenwerken, maar ook in wisselende samenstellingen. Zodat de extroverte kinderen ook met de introverte kinderen om gaan en vice versa. We proberen de ‘groepjescultuur’ te voorkomen, want dit zorgt weer voor dominantie en onzekerheid bij anderen. Wil je jouw puber een keer laten ervaren hoe dat er bij de musicallessen aan toe gaat? Dat kan, kom gezellig een gratis les meedoen!”

Ja mijn kind wil gezellig een keertje meedoen!

6.Evaluatieboekje – werkt voor iedereen!

Tot slot, Deze tip is niet alleen voor pubers maar kan voor alle leeftijden gelden. Ik doe het zelf ook als ik merk dat ik wat minder lekker in mijn vel zit. Wees bewust van de dingen die goed gingen op een dag en waar jij je steentje aan hebt bijgedragen. Het zal jou en je puber verbazen hoeveel goede en positieve dingen je hebt gedaan.  Maak een boekje of schriftje en schrijf hier iedere avond 3 positieve dingen over jezelf of je dag op. Daarnaast mag je ook 3 negatieve dingen opschrijven. Deze ga je met elkaar vergelijken. Zo ziet je kind ook jouw negatieve kanten en leert je puber dat het niet altijd ‘goed’ hoeft te zijn. Iedereen maakt fouten en fouten zijn heel menselijk. Focus vervolgens weer op de 3 positieve dingen zodat je puber dit onthoud.

Leave a Reply

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com