Vloeken en schelden bij kinderen niet per se negatief?

Dikzak, homo, kut, fuck. Kinderen schelden en vloeken op steeds jongere leeftijd, blijkt uit de PestThermometer van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Daar moet wat aan gedaan worden, vinden ze bij de Academie. Toch zijn er ook onderzoekers en experts die beweren dat vloeken en schelden niet per se negatief is.

Vloekvocabulaire

Kinderen kennen tegenwoordig vaak op jonge leeftijd al heel wat vloekwoorden. Meer dan ouders soms denken. Uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Illinois blijkt dat het vloekvocabulaire van kinderen tussen de één en twee jaar uit zo’n zes woorden bestaat (niveau ‘poep’ en ‘pies’). Peuters kennen al zo’n 34 woorden. Als kinderen vijf jaar zijn, weten ze maar liefst 42 vloekwoorden variërend van ‘trut’ tot ‘fuck’ (of erger).

Ingrijpen

Volgens PestThermometer moeten ouders en leerkracht direct ingrijpen als er sprake is van vloeken of schelden. ‘Taalgebruik en pesten gaan hand in hand. Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in,’ aldus meneer Delver van de Academie. De andere kant op kijken of zelfs lachen zijn volgens hem uit den boze. ‘Het is niet ‘schattig’ of ‘niet zo gemeend’. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen.’

Positieve kant van schelden en vloeken

Toch heeft schelden en vloeken volgens verschillende onderzoeken ook een positieve kant. Zo is vloeken een goede manier om stoom af te blazen en een uiting van emotie en stress. Ook blijkt uit onderzoek van Scarrymommy.com dat mensen en kinderen die veel vloeken vaak heel intelligent zijn en het draagt bij aan een betere groepsdynamiek.

Uit het onderzoek Frankly, we do give a damn: The relationship between profanity and honesty blijkt bovendien dat schelden en vloeken ook iets kan zeggen over de oprechtheid van kinderen. Een kind dat regelmatig scheldt en vloekt is namelijk vaak ook een eerlijk kind. Mits een kind vloeken en schelden in de eerste plaats gebruikt om zich te uiten en niet om anderen te kwetsen. Want iemand uitschelden, daar is natuurlijk helemaal niets intelligent of eerlijk aan.

Vloeken versterkt de relatie

Michael Adams, zelf vader van twee meisjes van zes en vier jaar oud, schreef het boek In Praise of Profanity. Vrij vertaald; een eerbetoon aan vloeken.
Volgens Adams versterkt vloeken de band binnen het gezin. Wat Adams betreft mag er thuis door ouders en kinderen af en toe best eens gevloekt worden. Sterker nog, het is goed als er af en toe eens een scheldwoord voorbij komt thuis, zegt hij. Vloeken heeft volgens de schrijver namelijk een belangrijke sociale functie; het versterkt de band binnen een gezin. Zowel ouders als kinderen weten tenslotte dat ze dit niet kunnen maken op school of het werk. Dat ze er thuis wel af en toe een scheldwoord uit kunnen gooien, heeft iets intiems en zegt veel over vertrouwen. Floept er af en toe een Fuck! of GVD! in het bijzijn van je kind, dan geef je de boodschap af; ‘Ik vertrouw je, want ik durf me even te laten gaan’.

Bronnen:
ad.nl
scarrymommy.com
https://www.gsb.stanford.edu/sites/gsb/files/publication-pdf/profanity.pdf
https://www.jmouders.nl/opvoeden/gedrag/vloeken-en-schelden/shit-vloeken-is-niet-slecht-voor-kinderen

Leave a Reply

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com